Translate

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Μικροί εξερευνητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας στο πλαίσιο ευβοϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος


Ξεκινώντας τις δράσεις

Δρώμενο με θέμα τις εννέα μούσες
Μια ξεχωριστή εμπειρία βιώσαν στην Ερέτρια (28/5/2015)  μαθητές δημοτικών σχολείων της Εύβοιας, στο πλαίσιο του πιλοτικού περιβαλλοντικού  προγράμματος "Αναζητώντας τους θεούς Απόλλωνα και Αρτεμη. Ευβοϊκά μονοπάτια" που συντονίζεται από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλεια Καλαμπαλίκη.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη φιλόξενη αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας  όπου τους υποδέχτηκε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου.
Οι δράσεις ξεκίνησαν   με το καλωσόρισμα του Διευθυντή του σχολείου Θανάση Δημουλά, της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλειας  Καλαμπαλίκη και της Σχολικής Συμβούλου  Ευαγγελίας Μπλατσούκα.
Στην αρχή παρουσιάστηκε δρώμενο από την περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού με θέμα τις  εννέα μούσες και το ρόλο τους στην ανάπτυξη των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα, με την επιμέλεια της μουσικού Σοφίας Λεοντάρη . Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια ευφάνταστη αφήγηση του μύθου 'Απόλλωνας και Δάφνη' από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζάρρα, Βάσω Στρουμπούλη και Θάλεια Καλαμπαλίκη με τη συνοδεία φλάουτου από τη μουσικό  Ελλη  Παπουτσή. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης παρουσιάστηκε    παντομίμα από την περιβαλλοντική ομάδα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας με την επιμέλεια της Μαγδαληνής Μαμασούκα και τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Παπαιωάννου. 
Αφήγηση

Αφήγηση
Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε μικρές ομάδες έγιναν εξερευνητές στο αρχαιολογικό μουσείο της Ερέτριας  ανακαλύπτοντας  τους  θησαυρούς  του.
Επίσης συμμετείχαν σε εργαστήρια κατασκευής λύρας και δάφνινου στεφανιού και σε εργαστήριο ζωγραφικής. Στην αυλή του μουσείου έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια  και  κατασκεύασαν παζλ που απεικόνιζαν μια αττική λήκυθο. Στο τέλος των δράσεων αντάλλαξαν όμορφα χειροποίητα αναμνηστικά.

Εξερευνώντας το Μουσείο


Εξερευνώντας το μουσείο
Στην εκπαιδευτική αυτή  συνάντηση  συμμετείχαν 170 παιδιά από τις περιβαλλοντικές ομάδες:
Εργαστήρια στον κήπο του μουσείου.
  • του 4oυ Δ.Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζάρρα και Βάσω Στρουμπούλη
  •  του 19ου Δ.Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Κρίνα Χονδρέλλη , Ξένια Βέττα και Ισιδώρα Παπαθεοδώρου
  • του 15ου Δ. Σχ. Χαλκίδας με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Κλεφτάκη
  • του 10ου Δ. Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Μαγδαληνή Μαμασούκα και Κωνσταντίνα Παπαιωάννου
  • του  2ου Δ. Σχ. Βασιλικού  με συντονιστές   τους  εκπαιδευτικούς Χαρούλα Λεοντάρη, Γρηγόρη Ζιόγκο και το Δ/ντή του σχολείου Γιάννη Αρνή 
  •  του     2ου Δ. Σχ. Ερέτριας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Ιωάννα Τζορμπατζούδη και Ευαγγελία Αυλωνίτη



Εργαστήριο κατασκευής  λύρας
Εργαστήριο  ζωγραφικής


  •  Τις εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες  σχεδίασε και οργάνωσε η  παιδαγωγική ομάδα  των   εκπαιδευτικών    με το συντονισμό της Θάλειας Καλαμπαλίκη, τη συνάντηση στο χώρο του σχολείου επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας Ιωάννα Τζορμπατζούδη και Ευαγγελία Αυλωνίτη και  υποστήριξε ο  Συλλόγος  Γονέων του  σχολείου.
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο των 'Αφηγήσεων στο μουσείο' που σχεδίασε και οργάνωσε το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, για την περίοδο  από 18 έως  29/5. 


Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Δημιουργικές δραστηριότητες για την ενεργοποίηση των κινήτρων στους μαθητές και την εκμάθηση των Γαλλικών» Eπιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Γαλλικής Ν. Κορινθίας.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Γαλλικής Ν. Κορινθίας που οργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Γαλλικών Περιφέρειας Πελοποννήσου Αναστασία Βουτυρά με προσκεκλημένη εισηγήτρια την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας Θάλεια  Καλαμπαλίκη.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την εισήγηση της Αναστασίας  Βουτυρά που αφορούσε τον ουσιαστικό ρόλο των κινήτρων στην εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας. Στη συνέχεια η Θάλεια Καλαμπαλίκη στην εισήγησή της με τον ευρύτερο τίτλο "Παιχνίδια και ταξίδια με το Γαλλικό πολιτισμό" παρουσίασε ιδέες και προτάσεις για την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και δράσεων ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν με  βιωματικό τρόπο πτυχές της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού.


Μετά τις εισηγήσεις οι εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε μικρές ομάδες έλαβαν μέρος σε σχετικό βιωματικό εργαστήριο. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα ζεστή και συνεργατική ατμόσφαιρα τελείωσε με μία γόνιμη και δημιουργική συζήτηση.
Την εκπαιδευτική αυτή συνάντηση που έγινε στο 4ο ΓΕΛ Κορίνθου, στις 30/4/2015, παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί γαλλικής φιλολογίας που εργάζονται σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια  και  λύκεια  της  Κορινθίας.







Τρίτη 19 Μαΐου 2015

"ΜΥΣΤΙΚΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ" Τριήμερο σεμινάριο του εθνικού θεματικού δικτύου Ελιά στο ΚΠΕ Καλαμάτας.

Πολιτιστικός Οργανισμός"Δρόμοι της Ελιάς"
Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το τριήμερο σεμινάριο του ΚΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με θέμα "Μυστικά ζωής και υγείας στα μονοπάτια με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα" στο πλαίσιο του εθνικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελιά.
Μέσα από σχετικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις ειδικών επιστημόνων, ΚΠΕ, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών,  επισκέψεις και περιβαλλοντικά μονοπάτια καθώς και μέσα από γνωριμία με φορείς και πρόσωπα που ενεργοποιούνται στο χώρο του εθνικού φυσικού  μας θησαυρού  οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, αντάλλαξαν εμπειρίες και προσέγγισαν βιωματικά το θέμα της ελιάς, μαθαίνοντας πολύτιμα μυστικά  ζωής και υγείας.
Πύργος Μούρτζινων στη  Μάνη




Συνάντηση μελών Παιδαγωγικής Ομάδας του δικτύου Ελιά
Η διοργάνωση του σεμιναρίου ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και η φιλοξενία ζεστή.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς ήταν και οι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης 
Πρωτοβάθμιας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας Δημήτρης Δροσάτος,
Αγγελική Κορώνη, Αριστοτέλης Ρήγκος, Κατερίνα  Μπούφη, Γιούλη  Μήλιου,
Μαρία Μπασματζίδου που έχουν εντάξει τα περιβαλλοντικά τους προγράμματα στο δίκτυο
 καθώς και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλεια Καλαμπαλίκη.


"Η ελιά και τα δέντρα στη λογοτεχνία για παιδιά."Εισήγηση στο πλαίσιο του σεμιναρίου

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Δράση με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.



ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (18/5/2015)






Η  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας  με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλειας  Καλαμπαλίκη και στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων  σχεδίασε τη  δράση  «Αφηγήσεις στο Μουσείο» για την  περίοδο 18 – 29 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της  Διεθνούς  Ημέρας  των  Μουσείων.
Οι μικροί μαθητές θα ακούσουν ιστορίες και παραμύθια σε αρχαιολογικά, λαογραφικά, περιβαλλοντικά, σχολικά  μουσεία, σε εκθέσεις και συλλογές και θα λάβουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια εξερεύνησης  ώστε να συνδέσουν το περιεχόμενο των αφηγήσεων με τα εκθέματα του  Μουσείου.


Σε κεντρικό επίπεδο έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις :

1.Δευτέρα 18 Μαΐου: Αφηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας. Συντονισμός Θάλεια Καλαμπαλίκη

2.Δευτέρα 18 Μαΐου: Αφηγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Τραχηλίου.

Πρόγραμμα αφηγήσεων 9.00 - 11.00 και 11.00 - 13.00.Συντονισμός Γεωργία Παπαϊωάννου

3.Πέμπτη 28 Μαΐου: Αφηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αναζητώντας τους Θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη. Ευβοϊκά Μονοπάτια». Συντονισμός Θάλεια Καλαμπαλίκη

4.Παρασκευή 29 Μαΐου: Αφηγήσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Τραχηλίου
Πρόγραμμα αφηγήσεων 9.00 - 11.00 και 11.00 - 13.00. Συντονισμός Γεωργία Παπαϊωάννου.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Μαθητές ταξίδεψαν στην Αρχαία Ελλάδα με όχημα τη μουσική.



Στο πλαίσιο του πιλοτικού περιβαλλοντικού  προγράμματος "Αναζητώντας τους θεούς Απόλλωνα και Αρτεμη. Ευβοϊκά μονοπάτια" που συντονίζεται από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλεια Καλαμπαλίκη  μαθητές Δημοτικών Σχολείων παρακολούθησαν  τη διαδραστική παράσταση του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς Λύραυλος και ταξίδεψαν στην Αρχαία Ελλάδα με όχημα τη μουσική. Τα παιδιά μέσα από τη διασκεδαστική αυτή βιωματική εμπειρία  γνώρισαν αρχαία ελληνικά όργανα όπως τη λύρα, τον αυλό, τη φόρμιγγα, τους διαύλους, τις σάλπιγγες, τη σείστρα κ.ά. και συμμετείχαν σε μουσικές μελωδίες και δρώμενα. Επίσης ευαισθητοποιήθηκαν στην έννοια της ανακύκλωσης μαθαίνοντας τον τρόπο κατασκευής  μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και έλαβαν μέρος 150 παιδιά από  τις  περιβαλλοντικές ομάδες:
  •  του 4oυ Δ.Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζάρρα και Βάσω Στρουμπούλη
  •  του 19ου Δ.Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Κρίνα Χονδρέλλη και Ξένια Βέττα
  • του 15ου Δ. Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Παναγιώτα Κλεφτάκη και Ασπασία Παπαδοπούλου
  • του 10ου Δ. Σχ. Χαλκίδας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Μαγδαληνή Μαμασούκα και Αργυρώ Πουρσανίδου.
  • του  3ου Δ. Σχ. Ψαχνών με συντονίστρια  την εκπαιδευτικό  Βασιλική  Μιχαηλίδη .
Στη δράση αυτή που αφύπνισε τη μουσικότητα των μαθητών μας συμμετείχαν  ο  Διευθυντής του σχολείου Αντώνης Μπαλτάς , η Υπεύθυνη  Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλεια Καλαμπαλίκη και  η Σχολική Σύμβουλος 2ης περιφ. Δ.Ε Εύβοιας Ευαγγελία Μπλατσούκα.